Pili jste někdy farizeje?
Farizej je severofríský národní nápoj, horký alkoholický koktejl. Podává se ve vysokém hrnku nebo sklenici. Připravuje se z čerstvě pražené kávy. Uvařený nápoj se osladí kostkou cukru, přidá se do něho pořádný díl hnědého rumu (jamaského), alespoň 4 cl, a nakonec se doplňuje šlehaná smetana. Na ní zvláštním způsobem velmi záleží. Farizeje je totiž nutno pít přes šlehanou smetanu. Kdo toto pravidlo nedodrží, musí zaplatit rundu pro celou hospodu. Variantou je nápoj na bázi čaje nebo kakaa. Druhá zmíněná varianta se honosí pojmenováním "mrtvá teta".
Farizej patrně pochází z Jižního Jutska. Ale podle lidového vyprávění má svůj původ na severofríském ostrově jménem Nordstrand už v devatenáctém století. Toho času tam působil farář Georg Bleyer, vyznačující se vemi asketickou morálkou. Proto také jeho farníci v jeho přítomnosti nepili žádný alkohol. Ale když se sedlákovi Peteru Johannsenovi narodilo roku 1872 šesté (podle některých názorů sedmé) dítě, uchýlili se rozradostnění Frísové k malé lsti a připravili výše popsaný kávový nápoj. Účastníci slavnosti mohli tak pít alkohol. Vrstva smetany přitom bránila, aby se rum vypařoval a vůně rumu se šířila vzduchem. Farář Bleyer dostal pochopitelně obyčejnou nealkoholickou kávu se šlehačkou. Později, patrně když se omylem napil kávy s alkoholem, nicméně léčku prohlédl a v reakci na to zvolal: „Vy farizeové!“ Od toho se odvozuje název slavného nápoje, za jehož místo vzniku se považuje „Farizejský dvůr“ na ostrově Nordstrand.
V 70. letech příběh „farizeje“ převedla do písně Pharisäer hudební skupina Godewind, ovšem v dolnoněmčině.
Jiří Hoblík