1. 9. 2025
Zvířata nakažená myxomatózou jsou apatická, přestávají být plachá a do několika dnů hynou. „V současné době se jedná o úhyn asi 100 kusů zvěře, což znamená v některých lokalitách až 80 % populace,“ říká předseda Mysliveckého spolku Jaroslavice Miloš Pekárek. Nákaza se objevila už v několika honitbách v okolí Znojma a také u Slavkova u Brna. Onemocnění se přezdívá nemoc červených očí, kvůli jejich zarudnutí. Projevuje se i otoky v oblasti hlavy nakažených zvířat. „ Je to velký problém. Současný stav zaječí zvěře je na většině území na minimálních stavech a tato nemoc může zdecimovat zaječí populace, “ varuje člen Českomoravské myslivecké jednoty Lubomír Dohnal. [chooze:article;value:627580] Pokud někde najdete mrtvého zajíce, v žádném případě se ho nedotýkejte a volejte myslivce. Ti pak musí co nejdříve uhynulý kus odvézt do kafilérie nebo zahrabat. Proti nákaze není obrany. Naočkovat volně žijící populaci zajíců – na rozdíl od králíků, od nichž nemoc pochází – není prakticky možné. „ Nejdůležitější je prevence. Doporučujeme králíky proti myxomatóze pravidelně očkovat. Obzvláště důležitá je vakcinace v oblastech nákazy, “ upozorňuje majitele ušáků veterinářka Dita Bártíková. Myxomatóza ohrožuje populaci zajíců polních nejen u nás. V roce 2018 se toto onemocnění začalo šířit ze Španělska. Tam zmutovaný kmen viru začal poprvé zabíjet kromě králíků právě i zajíce a odtud se nákaza začala šířit dál po Evropě. Letos v létě se objevila v Dolním Rakousku a teď u nás. Na člověka je tato nemoc nepřenosná.
1. 9. 2025
Sbírka Školákům od srdce je v plném proudu. „ Ještě v neděli mají zákazníci možnost darovat na vybraných pobočkách Tesco . Darovat je možné vždy od 10 do 18 hodin,“ upozorňuje mluvčí společnosti Tesco Lucie Loučková. V pražském nákupním centru Eden byl první den sbírky úspěšný. „Mám z toho velikou radost. Už máme plné krabice a věřím, že ještě během dneška a zítřka se toho sejde mnohem víc,“ pochvalovala si dosavadní průběh manažerka projektů Diakonie Denisa Ratajová. Mezi darovanými předměty je aktovka, penál, pastelky nebo třeba svačinové boxy – základní pomůcky, které by neměly chybět žádnému školákovi. V Česku si je ale nemůže dovolit až 200 tisíc dětí. [chooze:article;value:627698] Dobrovolníci v obchodech mají k dispozici základní seznamy pomůcek, kterých je možné se držet. Přímo za pokladnou pak zakoupené školní potřeby jednoduše dobrovolníkům odevzdáte. „Kdo nebude mít čas o víkendu, může se zapojit on-line, a to až do 7. září. Na iTesco můžete nakoupit v rámci svého nákupu a přidat tam virtuální balíček nebo můžete nakoupit jenom virtuální balíček. Další sbírka on-line je pak ještě na McPen, “ upozorňuje Loučková. Přispět lidé můžou také přímo na webu skolakumodsrdce.cz , a to na doučování a mimoškolní aktivity. [chooze:article;value:627694] Na sbírce se opět podílí i televize Nova. „Jsme moc rádi, že i naši zaměstnanci i naše tváře se aktivně zapojují. Zřizujeme na televizi Nova i sběrné místo, kam mohou kolegové nosit školní pomůcky,“ říká CSR manažerka TV Nova Anna Ševerová. Loni se podařilo vybrat 113 840 kusů školních pomůcek. Letos to může být ještě víc. Všechny potřebné informace najdete na webu skolakumodsrdce.cz .
1. 9. 2025
Hrozivý případ v sobotu otřásl slovenským městem Partizánske. Podle televize Markíza měl pachatel v jednom z tamních rodinných domů čtyřikrát střelit mladou těhotnou ženu do oblasti zad. Zasáhnout měl také jejího přítele, který se nacházel v jiné místnosti a pokusil se utéct přes okno. Podle webu Noviny.sk padlo v ulici Bezručova celkem osm výstřelů. Poté měl údajný útočník z místa činu ujet na kole, na kterém na místo tragédie také přijel. [chooze:article;value:627825] Policie po něm okamžitě zahájila pátrání. Večer na facebooku oznámila, že uspěla. " Díky rychlému a profesionálnímu nasazení se policistům podařilo podezřelého vypátrat a zadržet krátce po spáchání skutu ," informovali. Zastřelené ženě už to ale život nevrátí. „ I přes snahu záchranářů o resuscitaci 20letá žena nakonec na místě události podlehla vícečetným poraněním orgánů hrudníku. Zraněného muže si do péče převzali letečtí záchranáři, “ uvedl ke střelbě mluvčí záchranářů Richard Bolješik.
1. 9. 2025
Eurostat pro své měření AROP, kterým počítá příjmovou chudobu evropských zemí, vychází pouze ze srovnání příjmů v daných zemích. Spočítá mediánový příjem v zemi, a kdo má příjmy nižší, než je 60 procent mediánového příjmu, je ohrožený chudobou. V tomto měření vychází Česko velmi dobře a s 9,8 procenty domácností ohroženými chudobou je na tom nejlépe z Evropské unie. Jenomže jak vysvětlil Prokop, v západní Evropě jsou podstatně vyšší rozdíly ve mzdách. Proto se tam pod 60 procenty mediánového příjmu ocitá více lidí. „ Třeba v Belgii, v Nizozemsku a podobně má chudý člověk příjmy na úrovni českého středně příjmového člověka ,“ srovnal. PAQ Research to přepočítal pomocí standardu kupní síly (PPS). Vypočítal mediánovou kupní sílu evropské domácností a zjišťoval, jak velká část domácností má v dané zemi nižší kupní sílu, než je 60 procent kupní síly mediánové domácnosti. Pod touto hranicí se ocitají domácnosti ohrožené chudobou. V tomto srovnání už Česko vychází hůře, protože chudobou je ohroženo 21,7 procent českých domácností. To je podle Prokopa na unijní úrovni průměr nebo možná lepší průměr. „ Rozhodně to není chudoba, kterou známe z rozvojového světa. Není to ani chudoba, která vede k tomu, že si třeba nemůžete dovolit platit jídlo. Ale je to typ chudoby, který vede k tomu, že třeba nemáte na nenadálé výdaje, nemůžete si dovolit ani jednu dovolenou, ani v rámci České republiky. To hodně často tito lidé, kteří mají takovéto příjmy, zažívají ,“ okomentoval Prokop. České mzdy jsou podle sociologa relativně nízké mzdy a relativně nízké jsou i rozdíly mezi mzdami. Naopak jsou v Česku velké majetkové nerovnosti. „ Jedno procento nejbohatších Čechů vlastní zhruba 30 procent majetku v Česku podle různých odhadů ,“ srovnal Prokop. [chooze:article;value:623864] Česko podle Prokopa dělá chybu v tom, že hodně daní práci a málo daní majetek. To zpomaluje ekonomický růst, který je esenciální pro růst mezd. Domácnosti s nízkými příjmy jsou také zbytečně moc daněny. „ Bylo by asi chytřejší prostě míň danit práci v Česku a trochu více danit majetek, protože když hodně daníte práci a málo daníte majetek, tak dáváte právě výhodu tomu jednomu procentu nejbohatších lidí, kteří mají ty daně relativně malé. Podle našich výzkumů ta horní desetina nejbohatší Čechů platí procentuálně menší daně než střední třída. A to se dá obrátit tím, když míň daníte práci a trochu víc daníte majetek a uzavřete nějaké výjimky v kapitálových příjmech, které taky čerpá jenom ta nejbohatší část společnosti,“ popsal Prokop. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.
1. 9. 2025
V obchodech dnes najdete samostatná oddělení, kde prodejci nabízí rum, gin a mnoho dalších šnapsů, ale bez alkoholu. „Obsahují méně než 0,5 procenta alkoholu. Ale obsahují spoustu alkoholových prvků, takže mají stejnou chuť, vůni, zážitek z popíjení, někdy dokonce stejnou značku jako alkoholické výrobky,“ říká k těmto výrobkům Molly Bowdringowá ze Stanfordovy univerzity. Takzvané moktejly zažívají obrovský boom. „ Distribucí nealkoholických drinků už se zabývá na 60 výrobců, “ říká distributor nelako destilátů Lukáš Prokop. U nás nealkoholickým drinkům vyšlapala cestu nealkoholická piva. Produkce výrazně roste každým rokem. Vloni už jich naše pivovary vyprodukovaly 1,6 milionu hektolitrů. Pak se přidali vinaři. Dnes jsou v oblibě i nealkoholické koktejly. [chooze:article;value:626014] Ve světě už proběhlo několik výzkumů zaměřených na to, kdo si takové drinky nejčastěji vychutnává. Kupodivu to nejsou abstinenti ani ti, kteří už za svůj život vypili rybník šnapsu. „ Mnoho lidí by předpokládalo, že jde o lidi, kteří jsou střízliví nebo se zotavují, ale 94 % lidí, kteří si tyto produkty kupují, stále pije alkohol, “ upozorňuje například Marcos Salazar z Asociace pro nealkoholické nápoje pro dospělé. Rozmachu pomohl i prý stále více populární zdravý životní styl. To, že alkohol zkrátka není pro zdraví člověka nic dobrého, je vědecky prokázané už desítky let. Mimo jiné straší mnoho lidí jeho vysoké kalorické hodnoty.
1. 9. 2025
Letos 12. dubna bratři Macleanovi usedli do osm metrů dlouhé, speciálně navržené oceánské veslice a vydali se na životní plavbu. Už od prvního dne věděli, že se chtějí zapsat do historie, a to se jim po dlouhých 139 dnech skutečně povedlo. Velice riskantní dobrodružství zahájili v perské Limě a veslovali 14 tisíc kilometrů až do australského přístavu v Cairns, kde na ně čekala nejen rodina, ale i pořádná základna fanoušků. „Máte pizzu a pivo? Opakuji, máte pizzu a pivo?“ dožadoval se veslař Ewan Maclean. „ Poslední tři dny byly fyzicky asi jedny z nejtěžších, protože jsme se snažili překonat východoaustralský proud. Museli jsme veslovat ve třech asi 16 hodin bez přestávky, “ řekl jeho bratr Jamie Maclean. [chooze:article;value:597460] Po celou dobu plavby byli bratři bez jakékoli asistence. Všichni si prý sáhli na své dno, a to nejen fyzické, ale i psychické. Trápily je technické potíže i ostré slunce, bouře a vysoké vlny. „ Když jsem nastoupil do kajuty, podíval jsem se nahoru a zničehonic se objevila boční vlna. Měl jsem jen pár sekund na reakci a prostě mě zasáhla. Voda mě strhla. Narazil jsem na záchranná lana na pravoboku, v podstatě jsem udělal salto dozadu do vody. Byl jsem dezorientovaný. Nevěděl jsem, co se stalo, jestli jsme se převrátili, nebo ne. Bratr byl naštěstí vzhůru, viděl, co se děje, a zareagoval opravdu rychle. Podařilo se mu vyškrábat na záď a vytáhl mě zpět do lodi,“ popsal dramatický okamžik Lachlan Maclean. Bratři to ale i přes komplikace nevzdali, protože po celou dobu mysleli na svou zesnulou sestru, která podlehla rakovině. Symbolicky tak pojmenovali svou loď Cairenn, což v gaelštině znamená malá přítelkyně. Právě kvůli sestře se na tuto plavbu vydali, aby nejen uctili její památku, ale také zvýšili povědomí o onkologických onemocněních.
1. 9. 2025
Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Premiant nebo Agnus jsou nejčastější odrůdy českých chmelnic. Po nadprůměrných úrodách v uplynulých dvou letech se letos čeká chmele méně. „ Teď jsou signály, že by to mohla být i mírně podprůměrná sklizeň, poslední tři týdny máme poměrně sucho a teplo, “ konstatoval předseda představenstva Chmelařství, družstva Žatec Zdeněk Rosa. „Bez českého chmele některá z našich piv vůbec neuvaříme, protože mají ochrannou známku České pivo, která zajišťuje, že na jeho výrobu byl použit chmel, ječmen a voda z českých zdrojů,“ sdělil Jakub Zaoral z Plzeňského Prazdroje. „ Česká republika patří k největším pěstitelům chmele na světě. A důležité je, že chmel z českých chmelnic nekončí jen v českých pivovarech, ale je to také výborná exportní komodita, “ řekl agrární analytik Petr Havel. [chooze:article;value:627363] Sběr chmele je ale náročný, na jednu velkou dvanáctku jsou potřeba zhruba tři hlávky chmele. Lidskou práci teď zastanou stroje, do kterých museli zemědělci investovat desítky milionů korun. Z chmelnic tak míří rostliny do česacího stroje. „Zavěšují se tam vlastně obráceně, ta rostlina se češe vzhůru nohama,“ řekl pěstitel chmele Aleš Mašanský. Pak je potřeba srazit vlhkost chmele ze 70 procent na zhruba 10. „Sušení chmele je důležité a další část toho procesu, protože kdybychom to exportovali nebo vyváželi v tom mokrém stavu, tak ten materiál, ten chmel, se hrozně rychle zapaří a zkazí se,“ popsal Mašanský. „ Bylo by dobré, kdyby pěstování chmele bylo v České republice zachováno, dokonce i kdyby se trochu navýšilo. Tak aby se nezakazovaly takové přípravky, za které není biologická náhrada, “ domnívá se Havel. Kromě škůdců přidělává pěstitelům starosti také sucho. Musí tak často zavlažovat. Zkouší se ale i další postupy. „Pruh mezi chmelnicemi zůstává trvale ozeleněn, aby docházelo k menšímu výparu,“ vysvětlil Zaoral.
1. 9. 2025
Nealkoholické varianty nápojů mají mezi lidmi čím dál větší oblibu, což se odráží i ve vzniku moktejlů, tedy nealkoholických koktejlů. Jak Vogeltanz poznamenal, díky vzniku nealkoholických destilátů už moktejly chutnají skoro stejně jako koktejly. „ Je otázkou, co je pro vás plnohodnotný zážitek, protože pro někoho je to právě, když požije alkohol, tak ta zábava je možná trošku větší. Nicméně myslím si, že to odbourává takovou tu bariéru, když máte skupinu lidí, kteří popíjejí alkoholický drink, a vy tam sedíte jediný na vodě, tak pak odbouráte tím nealkoholickým koktejlem to, že jste si nic nedala, “ řekl barman. Moktejly jsou tak výhodou pro lidi, kteří neholdují alkoholu, ale zároveň se nechtějí stranit kolektivu, který si takové pití užívá. Ocenit ho mohou i řidiči nebo lidé, kteří mají zdravotní omezení. [chooze:article;value:626787] Vogeltanz poradil recept na moktejl Tom Collins. Ten vychází ze stejnojmenného koktejlu, který byl popsaný už v 19. století. „ Je to vlastně jednoduchá kombinace ginu, v tomto případě by to byl nealkoholický gin, citrónové šťávy, cukrového sirupu nebo cukru jako takového a potom to můžete ozvláštnit tím, když byste do toho přidali místo cukrového sirupu třeba nějaký jahodový sirup nebo jahodovou šťávou, “ poradil. Stačí lehce promíchat nealko gin, citrónovou šťávu a cukrový sirup, případně variantu navrženou Vogeltanzem, dolít sodovkou a je to. „ V tu chvíli máte opravdu jednoduchý, chuťově dobrý koktejl. Vždycky u těch drinků je nejdůležitější pak to dochucení. Je to úplně to samé jako v kuchyni. Když budete vařit omáčku, tak ji potřebujete pořádně dochutit, “ dodal. Člověk by si tak měl dát pozor na to, aby se jednotlivé chutě nepřebíjely, aby byl moktejl, jak barmani říkají, vybalancovaný. Na sestřih rozhovoru se můžete podívat pod titulkem článku, celý díl najdete níže.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
následující »